Besparen op energie en gas kosten? Duurzaamheid is de afgelopen decennia een grote rol gaan spelen in Nederlands. Het is zelfs zo groot geworden, dat mensen uit zichzelf nieuwe mogelijkheden zoeken om hun vaste lasten te verlagen.

Tegenwoordig kun je heel eenvoudig jouw maandelijks terugkerende kostenposten terugdringen. Waardoor je al snel honderden euro’s op jaarbasis bespaart. Door het gebruik van internet is dit heel gemakkelijk. Je zal versteld staan van de bespaar mogelijkheden.

Of mensen hiervoor de moeite nemen is een andere vraag. Er is reden genoeg om al vandaag te beginnen met besparen. Bekijk hoe jij gaat besparen op je energiekosten.

Waarom besparen op energie?

In tijden van laag- en hoogconjunctuur is het goed om stil te staan bij je besparingen. Je wilt niet teveel “nutteloos” geld uitgeven. Huishoudens die minder te besteden hebben, staan erom bekend dat zij goed met hun geld om kunnen gaan.

Het is echter een kwestie van passen en meten om de lasten goed te verdelen. Ieder maand moet je genoeg achter de hand hebben voor vaste lasten en eventuele plotselinge uitgaven.

Denk bijvoorbeeld aan ziektekosten of een huishoudelijk apparaat die het plotseling begeeft. Geld oppotten is dan verstandig, maar dit gebeurd te weinig. Het Nibud adviseert gezinnen om op bijstandsniveau minimaal 3500,- achter de hand te houden.

De meest gebruikte reden om te gaan besparen heeft toch voornamelijk te maken met de gedachtegang.

Is het namelijk niet leuker om:

 Minder uit te geven voor dezelfde producten en diensten?

 De maandelijkse inkomsten groter zijn dan jouw maandelijkse uitgaven?

 Geld over te houden om uit te geven aan leuke en tijdrovende dingen voor het hele gezin (of voor het individu)?

Deze gedachtegang bevat nog veel meer redenen om je uitgaven te verminderen. Waar wacht je eigenlijk op? Om dit voor elkaar te krijgen, dien je een keuze maken:  bezuinigen of besparen.

Stoppen met € 2000,- per jaar weggooien?

Doe mee aan de bespaar challenge!

 

Besparen of bezuinigen?

Je bent van plan om meer geld achter de hand te houden. Hoe doe je dat eigenlijk? Je maakt een keuze maken tussen besparen of bezuinigen. Wat is het verschil eigenlijk?

Er zijn enkele overeenkomsten:

1: Je houdt meer geld over aan dezelfde producten en diensten; of je verbruikt minder

2: Je zoekt naar een alternatief voor een vervangend product dat goedkoper is

Je zou zeggen dat deze twee dingen tegenover elkaar staan. In het geval van vaste lasten is dit niet het geval. Voor het verminderen van het bedrag op je energierekening kun je het verbruik van stroom aanpassen OF je zoekt een nieuwe energieleverancier.

Bij beide gevallen hou je dezelfde producten en diensten zonder enige inspanning en de uitkomst blijft ook hetzelfde, want bij beide mogelijkheden hou je geld over.

Er zijn natuurlijk ook heel wat verschillen tussen deze twee mogelijkheden:

1: Kritisch kijken naar je maandelijkse uitgaven

2: Uitgeven van geld

Als je bezig bent met besparen, kijk je kritisch naar je maandelijkse uitgaven:

Hoeveel geef ik uit aan welke dingen? Onthoud wel dat je bij besparen nog altijd dezelfde producten en diensten behoudt.

 

Voorbeeld: 

Je koopt je kilo rundergehakt normaal bij de slager. In de supermarkt is een kilo rundergehakt goedkoper. Als je overstapt van de slager naar de supermarkt,  ben je bezig met besparen.

Wanneer je minder of helemaal geen rundergehakt meer koopt, dan bezuinig je.

Bezuinigen is rigoureus in je uitgaven snijden. Hierbij behoudt je niet dezelfde gemakken die je gewend was.

Besparen behoud je dezelfde producten, diensten en dus gemakken voor een lager bedrag.

Waar kan ik op gaan besparen?

Je bent van plan om geld te besparen. Waar begin je?

Er zijn talloze vaste lasten waar jij op kan besparen. Energiekosten is voor de meesten de grootste bespaar mogelijkheid.

Simpelweg omdat je honderden euro’s kan besparen.

Energieleveranciers spelen constant met de prijzen. Korting hier, cashback daar. Het blijft een constant spelletje om klanten te winnen. Er worden zelfs waardebonnen en huishoudelijk apparaten bij weggegeven.

Veel mensen weten echter niet dat er veel te winnen is op het afsluiten van een energiecontract. En dat terwijl je jaarlijks honderden euro’s kan besparen op je energie en gas kosten.

Ook luiheid speelt een rol. Is het niet veel werk om ieder jaar van energieleverancier te ruilen?

Tien jaar geleden zou ik ja zeggen. Tegenwoordig is het zo geregeld. Zelfs je oude energiecontract zegt de nieuwe aanbieder voor je op.

In een paar klikken met je muis ben je al overgestapt naar een nieuwe energieleverancier.

Verschillen energiekosten per regio

Wat veel mensen niet weten, is dat er verschillen in de energiekosten per regio zijn.

Electriciteitstarieven
In Limburg en Noord Brabant verschillen deze van de rest van Nederland. Daluren gaan bij sommige leveranciers al om 21:00 uur van start. In de rest van Nederland is dit om 23:00 uur.

Gastarieven
Er zijn tien gasregio’s. Per m³ betaal je een door je leverancier vastgesteld bedrag. Hierboven op betaal je tevens een regiotoeslag. Deze verschilt per regio.

Netbeheer tarieven
De beheerders van de leidingen worden netbeheerders genoemd. We kennen: Coteq, Enduris, Enexis, Liander, Rendo, Stedin en Westland Infra. Ze verzorgen de aanleg en onderhoud van de leidingen. Deze partijen bepalen zelf de hoogte van de netbeheer kosten.

Gemiddeld energie verbruik

Huishouden zijn er in verschillende soorten en maten. Voor je woonomgeving geldt hetzelfde. De energieverbruik cijfers voor je verzameld:

Gemiddeld elektriciteitsverbruik

Aantal personen in huishouden Gemiddeld gebruik per jaar Kosten per maand in €*
1 1.925 kWh 27
2 3.005 kWh 46
3 3.605 kWh 57
4 4.155 kWh 67
5 4.375 kWh 70
6 4.385 kWh 71
Gemiddeld per huishouden 2.990 kWh 46

Bron: Milieu Centraal en RVO 2017 (Bewerking Nibud, 2018)

*Bij een gemiddeld elektriciteitstarief voor 2018 van 21,01 eurocent per kWh en vastrecht van € 24,88 per maand (incl. 21% BTW). Inclusief de jaarlijkse belastingteruggave van € 373,33 (2018). Afgeronde bedragen.

Gemiddeld gasverbruik

Woningtype Gemiddeld verbruik per jaar in m3 Kosten per maand in €*
Flat 1000 m³ 76
Tussenwoning 1.350 m³ 95
Hoekwoning 1.580 m³ 108
2 onder 1 kap 1.800 m³ 120
Vrijstaand 2.410 m³ 154
Gemiddeld alle woningen 1.470 m³ 102

Bron: Milieu centraal en RVO 2017 (Bewerking Nibud, 2018)

*Bij een gemiddeld gastarief voor 2018 van 66,66 eurocent per m3 en gemiddeld vastrecht van € 20,20 per maand (incl. 21% BTW). Afgeronde bedragen.

Besparen op energie tips

Nieuwbouwwoningen hoeven vanaf 2020 geen zorgen meer te maken over hun energiekosten. Het wordt verplicht om iedere woning “energie neutraal” (meer op Rijksdienst ondernemend Nederland (PDF)) op te leveren.

Deze woningen krijgen te maken met veel nieuwe initiatieven waarbij de noemer “Nul op de meter” aangeeft. Je energiekosten zijn dan even hoog of hoger dan je verbruik. Jezelf van energie voorzien is de toekomst. Goede woningisolatie en slimme installaties dragen hieraan bij.

Huishoudens in deze nieuwbouwwoningen hebben een grote voorsprong op bestaande woningen. De kans is dus groot dat vanaf 2020 veel gezinnen zullen gaan verhuizen. Of kiezen voor een ‘upgrade’ van de huidige woning.

Een huis vol energie bespaart gigantisch veel en is niet schadelijk voor het milieu. Deze energie neutrale woningen hebben een zeer lage of zelfs géén energierekening. Door de zelfvoorziening op energiegebied en installaties is dat namelijk allemaal niet nodig.

Deze regeling geldt niet voor bestaande woningen. Niet veel huishoudens hebben de tijd en het geld hebben om “even” te verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Verstandig is op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om geld te besparen op je energiekosten.

Je kunt er tevens ook voor kiezen om je eigen woning om te laten bouwen naar een duurzaam huis. Het voordeel hiervan is dat je kunt aansluiten bij het nodige onderhoud.

Verschillende bedrijven helpen je woning energie neutraler te maken. Dan hoef je achteraf niet bang te zijn dat je een slechte en dus kostbare beslissing hebt genomen.

Als je ook geen zin heb om te gaan verbouwen, blijven er nog altijd talloze opties over. Besparen op jouw energieverbruik kan namelijk op zeer eenvoudige manieren. Het makkelijkste om te onthouden is om niet meer dan het minimale te verbruiken.

 

Voorbeelden energiekosten goedkoper

Ingrijpende energiebesparende tips: 

Gevelisolatie

gevelisolatieWoningen die gebouwd zijn ná 1991 hoeven geen rekening te houden met dit onderwerp. Deze gevels zijn al goed geïsoleerd. Als jouw woning gebouwd is vóór 1991, is de kans groot dat je muur wel een betere isolatie kan gebruiken. Hiermee houd je de warmte binnenhuis en bespaar je tientallen euro’s per jaar.

Vloerisolatie

vloerisoilatieAls jouw woning een kelder of kruipruimte van minimaal 35 centimeter heeft, kan je kiezen voor vloerisolatie. Als jouw kelder of kruipruimte minder dan 35 centimeter bevat, is het nog steeds mogelijk om een vloerisolatie aan te brengen. Dat zal ingewikkelder worden door de nauwe ruimte onder de vloer.

De bodem van de kruipruimte isoleren helpt ook voor een betere isolatie van je vloer. Vloerisolatie kan al snel een besparing van 10% opleveren.

Dakisolatie

dakisolatieDe meeste oudere daken kunnen een betere isolatie gebruiken. Het maakt niet uit wat voor materiaal jouw dak van gemaakt is. Als je een dakisolatie van 13 centimeter of minder hebt, is het bijna noodzakelijk om een betere isolatie aan te brengen. Je verliest veel warmte in de winter en het dak laat veel warmte door in de zomer.

Glaswol is het meest gebruikte materiaal. In nieuwbouwwoningen is de dikte 18 centimeter. Rotswol is vergelijkbaar. Door de hogere kosten alleen minder gebruikt.

Isolatieglas

glasisolatieIn de kozijnen van nieuwbouwwoningen worden veelal HR++ glazen aangebracht. Dit zijn de meest duurzame glazen. Als je woont in een oude woning, is het aan te raden om triple glas aan te brengen. Eventueel in combinatie met kunststof kozijnen.

Dit is een flinke investering. Bij een lage hypotheekrente is het oversluiten van je hypotheek zeker de moeite waard. Hierbij kan je direct kunststof kozijnen met HR++ glas meenemen.

Biomassaketel

Als je altijd al meer warmte in huis wil hebben, is dit een geschikte oplossing. Voor een biomassaketel moet jouw huis wel in bezit zijn van een schoorsteen die tot de buitenlucht loopt.

Zo’n biomassaketel neemt ook veel ruimte in beslag, het is dus niet dat je het zomaar voor elk huis kan aanschaffen. Als je een kamer hebt met genoeg ruimte (1 tot 6 m3) kun je zo’n ketel overwegen voor besparingen en warmte.

Pelletkachel

pelletkachelAls je vindt dat er genoeg warmte rondom en binnenshuis is, kun je altijd nog een pelletkachel aanschaffen. Zo’n kachel heeft echter wel dezelfde eisen als een biomassaketel, namelijk genoeg ruimte en in het bezit van een schoorsteen. Een pelletkachel zorgt alleen voor het verminderen van het stroomverbruik.

Warmtepomp

Een waterpomp is alleen mogelijk als het dak, buitenmuur én vloer geïsoleerd zijn. Ook dienen in alle kozijnen dubbel glas zitten en in de buurt van de hr-ketel dient genoeg ruimte zijn voor een apparaat van 30 bij 30 bij 60 centimeter.

Het zijn nogal wat eisen en de waterpomp kost natuurlijk ook wat geld. De flinke besparing op jouw maken het dan weer leuk.

Zonneboiler

warmte boilerOp het dak dient genoeg ruimte zijn voor de zonneboiler van 2 bij 4 vierkante meter en in de buurt van de cv-ketel moet ruimte zijn voor een extra apparaat. Een zonneboiler is niet alleen ontzettend duurzaam, maar ook nog eens goed voor je portemonnee.

 

Subsidieregelingen biomassaketel, pelletkachel, warmtepomp en zonneboiler

Zonnepanelen

zonnepanelenZonnepanelen zijn natuurlijk uitstekend gericht voor iedere huishouden, de overheid overweegt zelfs voor een subsidie bij aanschaf ervan. Jouw dak moet (maar hoeft niet) richting het zuiden wijzen voor de beste opbrengst en het maakt niet uit of het dak schuin of plat is.

Verbruiksmanagers

verbruiksmanagerJe ziet ze steeds meer op televisie voorbijkomen: verbruiksmanagers. Geschikt voor iedere woning, maar een actuele meter in de meterkast is wel verstandig, aangezien dit de beste resultaat oplevert voor het energieverbruik. Tegenwoordig kun je ze overal vandaan halen en wordt door veel mensen als beste duurzaam product.

Ventilatie

Een ventilatie is geschikt voor één kamer die jouw huis genoeg warmte geeft. Als je vindt dat alle kamers al genoeg warmte geeft, is het niet aan te raden om een ventilatie aan te schaffen.

De afzuigmotor wordt hierbij vervangen door een ventilatiewarmtepomp die warmte in een kamer berekent, behoudt en afgeeft. Duurzaam voor het milieu, de woning en jouw portefeuille.

Snelle energiebesparende tips: 

Temperatuurregeling

Zet de verwarming niet te hoog. Zet de verwarming een tot twee uur voor het slapen gaan uit. Wanneer je ’s ochtends naar je werk gaat de verwarming uit laten. Bij thuiskomst hier pas gebruik van maken. Je bespaart er al snel tientallen euro’s per jaar mee.

Kies LED lampen

Led lampen zijn tot 85% zuiniger dan gloeilampen. De aanschaf ligt iets hoger. Door de lange levensduur haal dit er dubbel en dwars uit.

Levensduur:

 Gloeilamp +/- 1000 brandurenled lamp

 Halogeenlamp +/- 3500 branduren

 LED lampen +/- 35000 branduren

Stekkers uit stopcontacten

Elektrische apparaten verbruiken wanneer ze aangesloten zijn altijd stroom. Wanneer je geen gebruik maakt van een apparaat: trek de stekker er uit. Wanneer je dit regelmatig doet dan bespaar je hier tientallen euro’s per jaar mee.

Energie goedkoper

Overstappen naar een voordelige energie leverancier loont op de korte termijn het meeste. Gezinnen weten in veel gevallen tussen de € 20,- en € 50,- per maand te besparen. Doe voor een besparing tot € 2000,- mee aan de bespaar challenge.

 

Hoewel dit allemaal veel toegepaste besparingstips zijn, kiest het grootste deel van de Nederlanders niet voor een overstap van energieleverancier. Terwijl hier juist de snelle winst te behalen is.

Het vergelijken van verschillende leveranciers biedt veel kansen en bespaart ontzettend veel per jaar. Geef een half uurtje van jouw vrije tijd de kans om geld te besparen.

Besparen op energie en de natuur?

Het verminderen van de energiekosten is niet alleen gunstig voor jouw bankrekening. Ook het milieu help je door deze duurzame maatregelen.

De meeste mensen hebben niet in de gaten dat hun woning ook schadelijke stoffen het milieu instuurt. Dit dienen we wel met zijn allen tot een minimum te beperken. De energie neutrale woningen vanaf 2020 dragen hier erg aan bij. Koolcentrales worden hierdoor overbodig. Ooit.

energie en natuur

Hernieuwbare, duurzame energiebronnen helpen dus niet alleen het verminderen van de vaste lasten, maar helpen ook om het milieu schoner te krijgen. Jij wilt toch echter ook in een gezond milieu wonen zonder teveel geld uit te geven aan schadelijke en niet-hernieuwbare bronnen?