Het leven lijkt wel steeds duurder te worden. Vele mensen hebben de indruk dat hun inkomen steeds minder toereikend is om het einde van de maand te halen. Wanneer het einde van het geld in zicht komt, lijkt het er steeds meer op dat er een stukje maand over is.

Toch spenderen de meeste mensen enkel wat nodig is om hun huishouden draaiende te houden. We hebben het hier dus niet over personen met een spreekwoordelijk gat in hun hand, maar over hardwerkende mensen die gewoon elke dag gaan werken voor een minimum tot gemiddeld loon.

De wereld is duidelijk aan het veranderen en dit geldt ook voor de economie. Het lijkt er sterk op dat zowat alle producten en diensten steeds goedkoper geproduceerd worden en dat we daar tegelijk niet veel van merken wanneer we de prijzen in de winkel bekijken.

De vraag die vele mensen zich stellen, luidt dan ook: hoe kun je besparen op huishoudelijke uitgaven? Dit is iets wat we in dit artikel nader bekijken en hopen zo je vraag te kunnen beantwoorden.

 

Hoe besparen op huishoudelijke uitgaven?

 

Voor we een antwoord geven op deze, voor vele consumenten, prangende vraag, is het belangrijk om even op een rij te zetten wat we in feit verstaan onder huishoudelijke uitgaven. Hieronder zetten we de meest voorkomende huishoudelijke uitgaven even op een rij:

 

  • Voeding
  • Verzorging
  • Kleding
  • Huisvesting
  • Onderwijs
  • Nutsvoorzieningen
  • Verzekeringen
  • Vervoer
  • Huisdieren
  • Vrijetijdsbesteding en sociale contacten

 

Niet alle van deze categorieën zijn op iedereen van toepassing. Zo heeft niet iedereen huisdieren en niet iedereen heeft schoolgaande kinderen. Toch vinden we het belangrijk om deze categorieën in dit artikel te behandelen omdat het leven geen statisch gegeven is en dat ieders situatie zomaar ineens kan veranderen.

 

Voeding

 

We kunnen niet zonder voeding. Zoveel is duidelijk. Vaak hoor je zeggen dat je op voeding niet mag besparen. Op het eerste zicht lijkt dit logisch. We hebben dagelijks de nodige voedingsstoffen nodig, want anders krijgen we gezondheidsproblemen en in het ergste geval worden we zodanig ondervoed dat onze levensduur er door wordt verkort.

Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Toch is het mogelijk om op voeding te besparen zonder daarbij onze levenskwaliteit of levensduur in gevaar te brengen. We kunnen dit doel bereiken door eerst en vooral te bekijken hoe het komt dat we veel meer aan voeding uitgeven dan we in feite kunnen indien we rekening houden met ons budget.

Vele van de voedingsmiddelen die we vandaag de dag kopen, liggen bereid en wel in de winkel. Ons bestaan is jachtiger geworden en daardoor lijkt het dat we geen tijd meer hebben om onze maaltijden zelf te bereiden. Niets is echter minder waar. Een bereid broodje voor je lunch kopen is bijvoorbeeld veel duurder dan beleg en brood kopen en je brood zelf te beleggen. Een boterham smeren of een broodje beleggen, neemt heus niet zoveel tijd in beslag.

Hetzelfde geldt voor de bereide maaltijden. Deze bestaan vaak uit een snelle hap die gemakkelijk in de magnetron kan worden bereid. Het is handig en vlug, maar wanneer we even stilstaan bij de kosten van zulke kant-en-klaar menu’s komen we tot de ontdekking dat ze vaak meer kosten dan de optelsom van de ingrediënten.

Verder bevatten deze maaltijden vaak kleur- en bewaarstoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Een eenvoudige maaltijd zelf klaarmaken is dan de boodschap. Zo bespaar je niet alleen geld, maar zorg je ook nog eens voor je gezondheid.

Zo sla je twee vliegen in één klap!

 

Verzorging

 

Als het goed is, springen we elke dag onder de douche en wassen we ons met water en zeep. De meeste mensen gaan geregeld naar de kapper. In eerste instantie lijkt het wel of we ook hier niet op kunnen besparen.

Toch is het wel mogelijk.

Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat te veel douchen ervoor zorgt dat je gezonde bacteriën die voor een goede lichamelijke weerstand zorgen, mee worden weggespoeld.

De zeep die we gebruiken is vaak van een duur merkproduct. Dit is niet altijd nodig. Hier kunnen we zeker op besparen. Wie geen huidproblemen heeft, kan gerust zeep kopen in een discounter. Vaak wordt deze door dezelfde producent vervaardigd als de dure zeep van een chic merk en merk je in de praktijk helemaal geen verschil!

Natuurlijk wil je er goed uitzien, maar dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo komen we bij de kapper terecht. Voor vele mensen is het noodzakelijk om naar de kapper te gaan, want anders zien we er gewoon niet uit.

Tegelijk bestaan er vele dure kappers. Wie een beetje rondkijkt in de buurt, komt vaak tot de conclusie dat zowel dameskappers als herenkappers soms vaak dezelfde coupes en verzorgingsproducten aanbieden als de duurste kapper. Hier is vergelijken zeker de boodschap. Zo zul je ontdekken dat besparen op verzorging zeker mogelijk is!

 

Kleding

 

Of je nu werkt, naar school gaat of aan het solliciteren bent, het is altijd belangrijk om zorg te besteden aan je kleding. Niemand draagt graag afgedragen versleten kleding.

Eén oplossing om op kleding te besparen is ze zelf te vervaardigen of om je eigen truien te breien. Echter niet iedereen heeft voldoende talent en vaardigheden in huis om tot een goed resultaat te komen.

De verleiding om merkkleding te kopen, is bij vele mensen aanwezig. Tegelijk vinden we bij vele budgetwinkels kleding die even modieus is en er even goed uitziet als merkkleding. Het is dan ook moeilijk te begrijpen dat je soms honderden euro’s uitgeeft, alleen maar voor een etiketje.

We geven je dan ook de raad om verder te kijken dan de grote namen en eens te gaan voor goedkopere prijzen die meestal dezelfde kwaliteit bieden. Zo kun je echt besparen.

 

Huisvesting

 

Of je nu huurt of eigenaar bent van je eigen huis maakt niet veel uit. Het bedrag dat je maandelijks uitgeeft aan de huur of aflossing van de hypotheek betekent een grote hap uit het gezinsbudget.

Een goede regel om aan te houden is dat deze uitgave niet groter mag zijn dan 1/3 van je maandbudget. Indien je nu meer besteedt aan huisvesting, geven we je de raad om te bekijken hoe je deze maandelijkse kost kunt verminderen.

Mogelijk kun je je huurbedrag laten herberekenen door de woningstichting en/of je huidige hypotheek laten herbekijken door een medewerker van de bank of kredietverstrekker. Vaak loont dit de moeite omdat in vele gevallen de rente nu gedaald is in vergelijking met het moment waarop de hypotheek werd afgesloten.

 

Onderwijs

 

Indien je kinderen hebt, zijn deze in Nederland schoolplichtig. Besparen op onderwijs lijkt in eerste instantie dan ook niet mogelijk. Aan iedere school zijn kosten verbonden, maar niet iedere school is even duur.

Alle Nederlandse scholen dienen zich te houden aan de eindtermen of kerndoelen van het Ministerie van Onderwijs. In principe is het onderwijs dat in de meeste scholen wordt aangeboden, dan ook gelijkwaardig.

De schoolkosten van vergelijkbare scholen vergelijken loont dan ook de moeite. Bijkomend kun je ook besparen op de aanschaf van school- en studieboeken.

Deze worden vaak online tweedehands aangeboden tegen sterk verminderde prijs. (let wel op de juiste druk) Waarom zou je meer betalen voor net hetzelfde lessenpakket?

 

Nutsvoorzieningen

 

Met nutsvoorzieningen bedoelen we het geheel van elektriciteit, gas, water, telefoon, internet en televisie. Vandaag de dag kunnen we niet zonder. Ook dit geheel is verantwoordelijk voor een groot stuk van je gezinsbudget.

Tegelijk kunnen we niet anders dan vaststellen dat er verschillende commerciële spelers op de markt zijn. Deze bieden allemaal verschillende producten en bundels aan waardoor we soms de indruk krijgen dat we appels met citroenen vergelijken wanneer we op zoek gaan naar de meest budget vriendelijke oplossing.

Daarom is het goed om weten dat je om te kunnen besparen op nutsvoorzieningen gebruik kunt maken van handige vergelijkingssites. Zo kun je een pakket op jouw maat uitkiezen en tegelijk flink besparen op huishoudelijke uitgaven.

 

Verzekeringen

 

Of het nu gaat om de ziekteverzekering, een brandverzekering, burgerlijke aansprakelijkheid of een autoverzekering, maakt niet veel uit. Ook hier krijg je maandelijks een gepeperde rekening voorgeschoteld.

Hier luidt onze boodschap eveneens: maak gebruik van vergelijkingssites om zo het meest betaalbare en voor jou geschiktste verzekeringsproduct te vinden.

 

Vervoer

 

Ook al is Nederland het fietsland bij uitstek, toch nemen we met zijn allen nog altijd te veel de auto. Dit zorgt niet alleen voor urenlang fileleed, maar opnieuw, ook voor extra uitgaven. Hier is besparen zeker mogelijk.

Als je tot de ontdekking komt dat je je auto alleen gebruikt voor kleine afstanden, dan is het zeker de moeite waard om te overwegen je auto te verkopen en voor de fiets of het openbaar vervoer te kiezen. Zo bespaar je niet alleen op brandstof, maar ook de kosten van de autoverzekering vallen weg.

Mogelijk kun je je auto verkopen op een tweedehandssite en hierbij nog enkele duizenden euro’s terugverdienen.

 

Huisdieren

 

Voor vele mensen zijn huisdieren ook echt huisgenoten en echte vrienden. De meeste baasjes zorgen goed voor hun huisdieren. Ook hierbij geldt dat de duurste voeding en de grootste krabpaal niet altijd de beste oplossing zijn.

Behalve wanneer je dier aan een bepaalde aandoening leidt of speciaal voer nodig heeft, volstaat in de meeste gevallen de veel goedkopere dierenvoeding die je in de supermarkt of bij een discounter kunt kopen. Ook door online te kopen, kun je hier veel besparen en je viervoetige huisgenoot toch geven wat hij nodig heeft.

 

Vrijetijdsbesteding en sociale contacten

 

Vaak horen we van mensen die van een beperkt budget leven, dat het niet meer mogelijk is om aan enige vorm van vrijetijdsbesteding te doen of om sociale contacten te onderhouden. Alles kost namelijk geld.

Toch zijn hier wel degelijk oplossingen voor te bedenken. Het feit dat je over een mogelijk beperkt budget beschikt, betekent niet dat je geen recht zou hebben op vrijetijdsbesteding en sociale contacten.

Niet elke hobby kost evenveel geld. We geven je de raad om eerst en vooral al je interesses op een rijtje te zetten en vervolgens de kosten met elkaar te vergelijken. Zo zul je tot de verrassende conclusie komen dat er best nog veel hobby’s zijn die je wel kunt uitoefenen met een beperkt budget.

Ook zo kun je besparen. Hetzelfde geldt voor sociale contacten. Vaak ga je met vrienden naar een café of restaurant en kom je daar tot de conclusie dat je een veelvoud betaalt voor een drankje of een gerecht dat je zelf ook kunt maken.

Dat wil echter niet zeggen dat je niet meer met vrienden kunt afspreken. Dit hoeft niet altijd buitenshuis te gebeuren. Je kunt ook je vrienden bij je thuis uitnodigen en zo, met zijn allen, een zeer gezellige avond beleven.

Hoe 2.500 mensen meer dan € 1.000.000,- bespaarden >>